Nyheter

Falsk information blir alltmer vanlig

Vem har inte sett dem? Bilder på muslimer som glatt hoppar och upp ner av glädje när en bomb dödat en massa människor under ett terrorattentat, en pojke som avstängts från en skola då han burit ett armband för att hedra krigshjältar eller en rapport om en ny dunderkur mot cancer? Nyheter som är upprörande, känsloväckande och ibland kapitalt falska.

Enligt en artikel i Svenska Dagbladet så är spridningen av falsk information alltmer ökande på nätet idag. Användarna fullkomligen bombarderas med bilder, rapporter och undersökningar som handlar om allt från politik till hälsoråd och det blir allt svårare att sålla mellan vad som är sant och vad som är falskt. Stora rubriker, ofta med chockerande eller skrämmande budskap, lockar till sig läsare som ofta inte är i någon som helst position att kunna avgöra om källan är korrekt.

Det finns flera exempel på sådana nyheter som fått extra stor uppmärksamhet. När en före detta arméofficer i Storbritannien började utsmycka hela sitt grannskap med Union Jacks efter att han fått lite för mycket av det goda blev han genast tillsagd av den lokala kommunen att plocka ner flaggorna från de allmänna gatorna. Istället började han, som inte gillade tillsägelsen, pynta grannskapet med ännu fler flaggor, vilket ledde till åtal. Detta ledde till en rubrik i nationsvänlig media som hävdade att man inte längre är tillåten att låta sitt eget lands flagga flyga från ens privata boning. Posterna delades i tusentals över sociala media och fick även “vanligt folk” att tro att regeringen av någon anledning förbjudit den egna flaggan. När massakern i franska Bataclan ägde rum cirkulerade foton på muslimer som firade det hela som om det vore en stor glädjenyhet men så småningom visade det sig att just den bilden i själva verket var tagen under en fotbollsmatch på Sri Lanka!

Liknande exempel finns även att tillgå i Sverige. Till exempel rapporterade en satirsajt att en liten flicka fått kvarsittning i skolan efter att ha påkommits med en mobiltelefon med den svenska flaggan på skalet. Nyheten, som var ett rent påfund, orsakade folkstorm och skolans rektor blev nedringd av arga och frågvisa människor. Nioåringen existerade inte över huvud taget men nyheten spreds som en löpeld.

Det kommer nog aldrig att helt kunna undvika falska nyheter men man kan åtminstone kämpa mot dem genom att själv alltid ifrågasätter det man läser. Även journalister har ett ansvar att alltid granska sina källor och redaktörer bör vara på sin vakt.

ashe