Nyheter

Nyheter från världens hörn

Världen är full av nyheter och ständigt inträffar det nya saker runt om på vårt jordklot. Vissa nyheter når aldrig ens Sverige medan andra får stora rubriker även här hos oss i vår relativt lugna del av världen. Ibland blir till och med det som inträffar hos oss i Sverige en nyhet utomlands.

I denna artikel tittar vi närmare på några händelser som är aktuella nu. Ett par nyheter som har inträffat i världen och som utländska medier rapporterar om. Utomlands händer det saker som inte går att jämföra med till exempel att ett lager med reklampennor med tryck och gelehallon går om intet i en våldsam brand i en lagerlokal eller att ett antal tåg blir försenade i flera timmar. Något som kan vara stora nyheter inrikes men som bleknar jämfört med vad som pågår i andra delar av världen.

 

Den första nyheten för oss till en annan del av världen, nämligen Indien. Nyheten är av ett slag att man först undrar om den verkligen kan stämma, men jo visst, i Indien händer det ett och annat som nästan får en att tappa hakan.

Det rör sig om en ny staty, och statyn i fråga är ett riktigt jättebygge.

Statyn byggdes i en väldigt fattig region i Indien där befolkningen inte ens har tillgång till grundläggande saker som mat, rent vatten och grundläggande sjukvård. Att i det läget bygga en enorm staty var kanske inte det mest uppskattade bland den lokala befolkningen. Följden blev våldsamma protester, något som man befarade och många poliser skickades ut för att bevaka invigningen av den enorma statyn och skydda den från attacker från arga bybor och lokalbefolkning som, får man väl säga, kanske hade visst fog för att vara irriterade.

Nu undrar ni kanske hur stor statyn i fråga var?

Det går ej att säga hur stor den var, men däremot hur hög den var, och när ni hör siffran så tror ni nog, precis som jag, nästan att det rör sig om något slags skämt.

Statyn var cirka 180 meter hög! Ja, ni läste rätt. Lika hög som Turning Torso.

Den byggdes till en kostnad av över fyra miljarder svenska kronor. Om denna nyhet rapporterade bland annat SVT Nyheter på text-tv.

I en annan del av världen har man nu slagit fast vad som föranledde ett problem med en rymdraket den 11:e oktober.

Det handlar om en rysk Soyuz-raket och den ryska myndigheten tror att en trasig sensor i raketen krånglade på grund av ett fel vid monteringen av raketen.

Det var den 11:e oktober som en uppskjutning från marken mot rymden och den internationella rymdstationen ISS (International Space Station) fick avbrytas. Ombord på raketen i den lilla Soyuz-kapseln fanns två rymdfarare, den amerikanska astronauten Nick Hague och den ryska kosmonauten Alexey Ovchinin. Båda två klarade sig. Incidenten som var utgjorde första allvarliga problemet vid en uppskjutning vid bemannade Soyuz-uppdrag sedan år 1983.

Den ryska rymdmyndigheten Roscosmos vill nu tidigarelägga nästa uppskjutning till ISS till den 3:e december, så att inte ISS-rymdstationen blir obemannad när den nuvarande besättningen som redan finns där reser hem till Jorden.

ashe