Nyheter

Den stora amerikanska kanalen CNN

En av världens största och mest etablerade nyhetskanaler är amerikanska CNN, vilket står för Cable News Network. Detta är en kanal som sänder nyheter dygnet runt på världens alla kontinenter och man har en stab av över 4000 anställda som alla arbetar för att hålla nyheterna uppdaterade. Kanalen sänds traditionellt på TV men har även en stor hemsida på nätet liksom en app för mobiltelefoner så att dess publik har ständig tillgång till den.

I USA startade kanalen år 1980 och redan från början hade man hela världen i planerna: fem år senare fanns en internationell version och sedan dess finns den tillgänglig i över 200 länder. Bland de främsta TV-personligheterna som gjort sig stora namn via denna kanal är Larry King och nuvarande Piers Morgan, som med sina tuffa tongångar både har varit älskade och hatade av sin publik. CNN grundades av den amerikanske mediamogulen Ted Turner, som fortfarande äger kanalen, och som dessutom blev internationellt känd genom att gifta sig med skådespelerskan Jane Fonda.

Bland de många “höjdpunkterna” för denna kanal var bland annat Gulfkriget i början på 1990 talet där man för första gången rapporterade ett krig på TV medan det pågick. Detta gjorde att man inom media-språk myntade begreppet “Real time”, reell tid, vilket betyder att man följer händelser i nutid allt eftersom de sker. En annan “innovation” från CNN kom i samband med attackerna den 11:e september, 2001, då kanalen inte bara var den första att rapportera om dem utan även införde den löpande nyhetstexten i botten av TV-rutan som idag tillämpas av många kanaler.

ashe