Nyheter

Sveriges största nyhetsprogram

Det finns ett stort antal svenska kanaler som sänder nyheter idag men bland de populäraste är fortfarande den statliga TV:s Rapport som började sändas år 1969. Detta var revolutionerande på många sätt, inte minst för att man inrättat en helt ny TV-studio i Radiohuset i Stockholm utan även då detta var ett program som visades i färg, något som inte skulle ske med flera andra program förrän på 70-talet.

Man hade redan haft nyhetsmedia i Sverige, bland annat via Eko-nyheterna på radio och olika nyhetsuppläsningar på TV men det som var nytt med Rapport var att man inte bara förmedlade nyheter utan dessutom kommenterade dem. Detta var inte populärt hos alla och kanalen kritiserades bland annat för att vara vänstervriden och inte tillräckligt saklig. Programmet visades i den nya kanalen TV2 och kom så småningom att bli så populärt att det gick förbi det redan etablerade Aktuellt i ettan och till sist bytte över till just den kanalen.

Idag sänds Rapport två gånger om dagen, kl. 18.00 och 19.30, och man kan även se dess sändningar på SVT Play om man har tillgång till internet. Bland dess främsta nyhetsankare är Claes Elfsberg som rapporterat nyheter härifrån i 30 år.

ashe