Nyheter

De nya lagarna 1/7 2019

Den 1/7 2019 trädde flera nya lagar och bestämmelser i kraft. Få har väl undgått det utökade rökförbudet som nu gäller på uteserveringar, vid entréer och på tågstationer, men hur många har koll på de andra lagarna som trätt i kraft?

Du kan titta igenom några av de nya lagarna som SVT har tagit upp och skrivit om där de förklaras i korthet.

Rökförbudet – en stor snackis

Just rökförbudet har det pratats otroligt mycket om och vissa tycker det är bra medan andra tycker det är rena övervakningen och storebrorsstaten som försöker kontrollera medborgarna. Men vad gäller i korthet för just rökningen? Jo, du får inte röka på allmänna platser utomhus som är i direkt förbindelse till inhägnade idrottsplatser, kollektivtrafik, serveringar, entréer, lekplatser och liknande. Röker du där är det den som ansvarar för lokalen som ska säga till eller avvisa dig. Du kommer alltså fortfarande att få röka mitt på torget men inte när du väntar på bussen eller tåget. Förbudet gäller även e-cigaretter, vattenpipor och annat som motsvarar rökning, vare sig det innehåller tobak eller inte.

Eftersom detta är ett steg på väg till ett rökfritt Sverige 2050 kanske det är lika bra att sluta röka helt redan nu och istället göra något bättre för pengarna? Röker du ett paket om dagen à 55 kr blir det 1 650 på en månad. Säg 1 500 för enkelhetens skull och 18 000 kr på ett år. Detta är pengar som du lätt hade kunnat investera i fastigheter med tessin.com/sv/ istället och tjänat pengar samtidigt som din hälsa förbättras. Att få bättre ekonomi och bättre hälsa på en och samma gång borde tilltala de flesta. Att investera i fastigheter kan bland annat betyda att låna ut pengar till olika byggprojekt som ska finansieras. När projektet är klart kommer även pengar in med ränta.

Andra lagar som träder i kraft

  • “Läsa-skriva-räkna-garantin” innebär att förskole- och lågstadieelever som ligger lite efter ska kunna få stödinsatser på ett tidigt stadium samt att fritidspedagoger kommer att behöva behörig legitimation för att bedriva undervisning. Förskolor ska även ledas av en rektor, så förskolechefer måste nu påbörja vidareutbildning genom en obligatorisk befattningsutbildning.
  • Det blir gratis med cellprovtagning för livmoderhalscancer utan landstingsavgift oavsett var du bor i landet.
  • En sambo kan vara föräldraledig och få föräldrapenning utan att ha varit gift eller ha gemensamma barn med föräldern till barnet som sambon är hemma med.
  • Alkoglass får endast säljas hos Systembolaget och inte i butik.
  • Maxlängden på bussar får nu lov att vara max 24 meter och vara ledade med två sektioner.
  • Bygglov för altaner blir smidigare och slopas helt i vissa fall så länge altanen håller sig inom detaljplanen, är inom vissa mått samt inte är närmare tomtgränsen än 4,5 meter. Det kan gå att sätta altanen närmare tomtgränsen men då kommer skriftligt godkännande från grannarna att behövas. Även om inte bygglov behövs ska det fortfarande göras en bygganmälan. Även taket för Rut-avdraget höjs från 25 000 till 50 000 kr per person och år.

Det var några av de nyheterna som trätt i kraft nu.

ashe