Nyheter

Nyhetens behag

Att folk fascineras av nyheter och skvaller är det ingen tvekan om. När en nyhet slår ned som en bomb, så pratas det sällan om något annat för ett antal dagar framöver. Dock är det lika vanligt att en nyhet sällan håller särskilt länge, även om man kan tycka att medier och pressen inte verkar kunna tala om något annat. Detta kan rätt och slätt kallas för nyhetens behag.

Vad är nyhetens behag?

När man talar om nyhetens behag, menar man att något roligt (mestadels) har ägt rum och att folk inte verkar tänka på något annat. Något är spännande för att det är nytt, men det kan dö ut lika snabbt som det kom. Nyhetens behag behöver varken vara positivt eller negativt, men då människor tenderar att hellre lyssna på smaskiga detaljer och negativa historier, så brukar mörka nyheter gå före de ljusa.

Negativa vs positiva nyheter

Många journalister menar att nyheter som avviker från det normala är det som intresserar. Positiva nyheter förtjänar inte att berättas lika mycket, även om det behövs lite glädje i dagens samhälle. Kan det vara så att människors ohälsa idag faktiskt har en del att göra med allt det mörka nyhetsflödet som ständigt sköljer över oss? Får nyhetens behag alltför mycket utrymme i media som gör att det blir svårare för människor att tänka själva?

Nyhetens behag eller gångbart på lång sikt?

När nyheter kommer som ett brev på posten och dimper ned, är det vanligt att man bara ögnar igenom dem för att direkt bilda sig en uppfattning som resten av folket anser vara den rätta. Alla dessa nyheter som i stort sett kan handla om vad som helst (politik, t.ex. saker som bonus-malus systemet och dess påverkan på bilvärdering för den senaste elbilen, vad som hänt på den berömda semesterorten med mera), gör att vi matas med information och detta kan göra oss påverkade utan att egentligen sätta oss in i vad det faktiskt handlar om.

Vad det än gäller, så är målet att få reda på om något faktiskt är gångbart på lång sikt. Är det rätt att starta en verksamhet, bara för att det är en trend för tillfället eller bör man tänka i längre banor?

En nyhet är alltid en nyhet, men det innebär inte att den stämmer till punkt och pricka eller att den är här för att stanna. Att analysera den är därför en smart idé för att se om den verkligen är värd all uppmärksamhet.

ashe