Nyheter

Nyheter – den senaste stressfaktorn

Att nyheter är populärare än någonsin är knappast någon nyhet i sig; med den konstanta tillgången till information om vad som händer runt om i världen via mobiltelefoner och surfplattor är dagens människor större nyhetskonsumenter idag än någonsin. I USA har man gjort en stor undersökning om detta och det visar sig att en av tio amerikaner kollar nyheterna en gång i timmen och hela 20 håller sig konstant uppdaterade om vad som händer i deras sociala media.

Nu hävdar den amerikanska psykologorganisationen APA att nyheter får människor att må dåligt och att det inte bara handlar om mental stress utan även fysiska negativa konsekvenser. Det ständiga bombarderandet av kraftiga och uppmärksamhetsgivande rubriker får mottagarna att uppleva ångest och kan orsaka olika stressrelaterade problem som sömnsvårigheter och till och med aggression.

Stressen ger också fysiska problem som med tiden kan bli mycket allvarliga. Risken för hjärtattacker och inflammationer ökar avsevärt när människor lever i ett tillstånd av stress, och att ständigt utsättas för sensationella rubriker kan orsaka just detta. Ett sätt att motverka detta, enligt experterna, är att vara medveten om sin nyhetskonsumtion och vidta praktiska åtgärder som att lägga ifrån sig telefonen när man vill slappna av.

ashe