Nyheter

Journalisterna – nyheternas arbetare

I dagens samhälle och genom internet har vi tillgång till media i form av tidningar, tv-kanaler och radio från hela världen. Om vi undrar hur det politiska läget är i ett land kan vi enkelt söka information. Om vi undrar var våra saker kommer ifrån, t.ex. kläder och mobiltelefoner då kan vi ta reda på hur mycket arbetarna får betalt och under vilka omständigheter de arbetar. Mycket av den information som vi kan få tag i kommer från journalister.

Att arbeta som journalist i Sverige är tryggt – våra politiker respekterar journalisternas jobb och förstår vilken viktig funktion de fyller för ett demokratiskt samhälle. I andra länder kan det vara både svårare och farligare att jobba som journalist. Många journalister åker också till utsatta områden som krig och naturkatastrofer för att på nära håll ge oss en bild av det som händer. Genom deras arbete kan vi få en större förståelse för omvärlden och för våra medmänniskor.

Utbildning

Det är många som drömmer om att bli journalist och det finns flera vägar att gå för att lyckas. Den vanligaste är att läsa till journalist på en högskola. Då det är en populär utbildning kan man ta hjälp av Hpguiden.se för att förbättra sitt resultat på högskoleprovet. Det finns också kortare kurser på folkhögskolor i journalistik – olika vägar som passar olika personer.

Omväxlande jobb

Att jobba som journalist är omväxlande och innebär både mycket skrivande framför datorn, detektivarbete för att hitta ett scoop och möten med människor. Det är ett jobb där ena dagen inte är den andre lik. Det är också skillnad på vilken sorts redaktion journalisten arbetar på. En lokaljournalist måste kunna lite av varje och bevakar allt från fotboll, politik till invigningen av en ny affär. Den journalist som jobbar på en mindre ort eller region, lär känna personerna som bor i området personligen. Många kan då få ett särskilt förtroende för den journalisten och känner att det är ”deras” journalist.

Många journalister har specialiserat sig på ett särskilt ämne som sport, kultur, kriminalitet eller ekonomi. De journalisterna reser över hela landet för att alltid hålla sig á jour med det som händer inom deras specialområde. Andra kan ha utrikespolitik som fördjupning och antingen få resa runt i hela Europa eller vara stationerade i ett särskilt land.

Journalister jobbar ofta med en kameraman, särskilt om de jobbar på tv. När de reser till länder vars språk som de inte talar, behöver de anlita en lokal tolk. En journalist som arbetar i USA eller England kan resa runt själv genom det att han eller hon känner den västerländska kulturen och kan engelska – det är enkelt. Om journalisten istället är i ett land med krig och oroligheter måste de ofta ha både tolk och chaufför som hjälper att ta sig runt i landet och också att hitta människor som den kan intervjua.

ashe