Nyheter

Euronews – nyheter för hela Europa

Vart man än reser i världen idag så brukar man kunna hitta nyhetskanalen Euronews som idag finns på många olika språk. Programmet, som för det mesta är uppdelat i halvtimmar, rapporterar om dagens nyheter från hela världen men fokuserar framförallt på Europa. Förutom vissa specialprogram så är konceptet att man varje hel och halvtimme börjar med dagens huvudrubriker, följer med lite mer ingående rapporter i ungefär tio minuter, följt av nyheter om ekonomi och affärer, sport och underhållning och till sist vädret. Efter väderrapporten kommer en minut med en video från någon aktuell händelse, men utan kommentatorsröst, som passande kallas “no comment”.

Den största andelen av denna populära nyhetskanal ägs idag av den egyptiske affärsmannen Naguib Sawiris men den grundades ursprungligen av den Europeiska radio- och TV-unionen för att man skulle ha en europeisk motvikt mot amerikanske CNN som vid tiden dominerade den internationella nyhetsmarknaden. Det är för övrigt samma union som till exempel sänder Eurovisionsfestivalen liksom ett antal sportevenemang under årets gång där många olika TV-kanaler samarbetar med varandra.

Euronews hade sin första sändning år 1993 från den franska staden Lyon men efter bara några år satte man också upp en sändningsenhet i London. För närvarande sänder man nyheter på tretton olika språk, inklusive engelska, franska, persiska, arabiska och grekiska och år 2016 startade man en systerkanal med fokus på Afrika som man döpte Africanews. Fram tills år 2017 hade alla språk exakt samma sändningar och temainnehåll men från och med det året började man ge utrymme för individuella ämnen och reportage som passar bättre för den region som kanalen sänds i. Idag sänds Euronews i 156 länder och över 400 miljoner hushåll har tillgång till den.

ashe