År 1938 hände något som skulle orsaka många känslor i den svenska folksjälen och som för all framtid skulle komma att påverka nyhets världen. För dagens läsare kanske det låter befängt men på den tiden var det något alldeles unikt: en kvinna läste upp nyheterna på radion. Detta var inte på något vis en självklarhet utan det möttes med motstånd både inifrån och utifrån och det faktum att man beslutade att frånhålla den första kvinnliga nyhetsuppläsarens namn från allmänheten visar på hur enormt det verkligen var. Idag är hennes namn känt, hon hette Astrid Kindstrand och elva år efter att hon chockat omvärlden med sin röst gav hon en intervju om händelsen.
Astrid Kindstrand kom ifrån Borås men kom redan i unga år att flytta till Stockholm där hon läste till lärare och snart började arbeta på olika läroanstalter. Hon sysslade också med journalistik och hamnade så på Sveriges Radio där hon, parallellt med undervisandet, arbetade som sekreterare på dess kvinnokommitté. Eftersom hon var mycket välutbildad och samtidigt sysslade med viktiga samhällsfrågor var det därför ett ganska självklart val att just hon skulle bli den första kvinnliga nyhetsuppläsaren ett år efter att man börjat sända nyhetsprogrammet Dagens Eko.
Beslutet att vid tiden låta Kindstrand vara anonym var något hon själv kom att uttrycka tacksamhet för då den påföljande folkstormen efter hennes tre minuter långa uppläsning. Sveriges Radios telefonväxel brakade sönder och samman efter att ursinniga svenskar ringt för att klaga på att ett “fruntimmer” tillåtits inneha denna roll. Man ansåg inte att kvinnor var tillräckligt trovärdiga och att de skulle hållas borta från nyheter. Andra reagerade rakt tvärtom och ville till varje pris erövra henne med blommor och middagar. Till sist slutade Kindstrand med jobbet då hon upplevde arbetsbördan vara för tung, men inte för att folk blivit arga.